Blogg

FSF förbundsmöte 2023 – språklig jämlikhet

Den 17-18.11.2023 deltog SHS delegation på FSF:s förbundsmöte i Tammerfors. 


Finlands studentkårers förbund (FSF) är en takorganisation för alla studentkårer i Finland. SHS är en studentkår och är således en av medlemmarna i FSF.  Det här betyder att FSF i praktiken samlar ca 140 000 studerande från hela Finland. FSF:s främsta uppgift är att föra studerandes talan i nationella sammanhang. Allting som rör studerandes hälsa, välmående, boende, ekonomiska situation och utbildning ingår i den intressebevakning som FSF och således dess medlemmar (SHS också!) jobbar med. Varje år har studentkårerna chans att påverka FSF:s riktlinjer och verksamhet under förbundsmötet. Där görs ändringar i förbundets styrdokument och under mötet väljs också FSF styrelse för kommande verksamhetsår. I år på förbundsmötet fanns det sammanlagt 145 röster i stora salen. Rösterna räknas utifrån antalet studerande som finns i varje studentkår. SHS hade därför tre (3) av rösterna. 

I fjol bestämdes det att FSF skulle lansera språkprinciper med syftet att förbundet ska säkerställa lika möjligheter för alla deltagare. Detta innebär tolkar, översättning och interna processer på tre språk. SHS styrelse har under året fått erfara praktiska språkarrangemang under FSF träffar som inte fungerade som de skulle. Det här begränsar deltagande och jämlik behandling. Alla måste kunna få sin röst hörd och göra sig förstådd utan större problem. I FSF grundstadgar står det att förbundets officiella språk är svenska och finska, men en stor del av FSF verksamhet går enbart på finska. I och med målsättningen om trippelökning av internationella studerande innan 2030 kommer studielivet i Finland att bli än mer internationellt. Internationella studerande måste få känna att de kan delta i studiegemenskapen och känna sig välkomna i Finland och i studentrörelsen. Dessa mål kan i praktiken inte uppnås om kommunikation och språklig jämlikhet inte prioriteras högt. 

På förbundsmötet var SHS främsta agenda att lyfta upp de orättvisa förutsättningarna för personer som inte pratar finska. Vi har haft ett fint samarbete med flera av våra vänstudentkårer och föreningar för att säkerställa att detta ärende lyfts i flera sammanhang. Både i arbetsgrupperna och i stora salen tog många studentkårer upp den språkliga jämlikheten i sina anföranden vilket i slutändan bidrog till ett lyckat resultat. SHS tackar för det goda samarbetet och hoppas att det fortsätter även i framtiden. 

I verksamhetsplanen och  budgeten har det lagts till flera delar som stärker den språkliga jämlikheten  och skapar verkliga förutsättningar för ett mer jämlikt FSF. Det mest framträdande av förslagen som SHS delegation förespråkade i plenum under lördagen var att FSF ska genomföra en ekonomisk utredning för att rekrytera en  översättare som översätter från finska till svenska och engelska på FSF:s kontor. Denna översättare skulle både översätta material och fungera som en trespråkig kontaktperson.

Detta förslag lades till både i verksamhetsplanen för 2024. I verksamhetsplanen ingår nu även det långsiktiga målet att det på FSF:s kontor ska finnas en anställd som pratar både svenska och engelska flytande. I budgeten för 2024 står det nu att fast anställda översättare som översätter till svenska till svenska och engelska ska rekryteras för att tillgodose permanenta översättningsbehov och förbättra förutsägbarheten i översättningskostnaderna.

Alla de förslag som SHS lyfte upp i stora salen klubbades igenom och godkändes i FSF styrdokument. Det här visar att trots att vi till antalet är en liten studentkår så kan vi ändå påverka i stora sammanhang.

Frågor om förslagen, förändringar i FSF:s dokument och annat om förbundsmötet 2023 kan riktas till emilia.ofverstrom@shs.fi 

Delegationen 2023 bestod av 

Emilia Öfverström (ledare för delegationen, ordinarie 1 röst)

Axel Anderson (ordinarie 1 röst)

Frida Winberg (ordinarie 1 röst)

Pauliina Haarala (första suppleant)

Matilda Eriksson (andra suppleant)

Ville Ruokonen (tredje suppleant)