Studieliv

Hälsa och Idrott

På denna sida hittar du mera information om olika idrottsmöjligheter och hälsovård som ges till studeranden som betalar kåravgiften.

Unisport – studenternas eget sportcenter

Hankens, Helsingfors universitets, Konstuniversitetets och Aalto-universitetets gemensamma
organisation UniSport erbjuder studenter prisvärda sport- och hälsotjänster för ett brett spektrum av behov – oavsett om du vill kanalisera din energi i gymmet, utmana dina vänner i badminton eller lugna ditt sinne med stärkande hatha yoga.


UniSports sportcenter finns i Kluuvi, Tölö, Mejlans, Gumtäkt och Otnäs. Det populära
säsongskortet ger dig tillgång till alla UniSport-gym, gruppträningsklasser och bollspelsgrupper.
Andra tjänster är massage, olika motionskurser och personlig träning.


Som student vid Hanken får du dessutom till exempel följande tjänster kostnadsfritt

  • Breakpro pausgymnastik
  • Bekymmersfria axlar-pausgymnastik och videor på unisport.fi
  • Handledning och konsultering
  • Första träningspasset är gratis för nya kunder


UniSport är ett träningsställe med positiv atmosfär, dit alla kan komma som de är. Det viktigaste är friheten att röra sig på sitt eget sätt; avslappnat, målmedvetet eller något däremellan. Läs mer om UniSports tjänster här.

Studenthälsan

När du betalat din studentkårsavgift har du rättighet att använda Studenternas Hälsovårdsstiftelses, SHVS, tjänster. Detta innebär att du kan besöka vilken av deras hälsovårdsstationer som helst samt få gratis eller väldigt förmånlig hälsovård. För dig som studerar på Hanken i Helsingfors är det SHVS hälsovårdsstation i Helsingfors på Tölögatan 37A och i Otnäs på Otnässvängen 12 som är närmast. 
SHVS erbjuder allmän hälsovård, oralvård samt mentalvård för studeranden.

Tidsbeställningen sker via telefon och rätt nummer hittar du här: 

SHVS erbjuder även tjänsten Self där du själv kan kontrollera, avboka samt boka (då du fått lov av en läkare) tider. Det rekommenderas att man tar i bruk Self servicen genast då du betalat din kåravgift. SHVS har även tillgång till OmaKanta, där all din sjukhistoria sparats, för att kunna försäkra alla om en så bra vård som möjligt.


För vidare information, gå in på SHVS hemsida: 

Jämlikhet och trakasserier

Hej på er!

Vi är årets jämlikhets- och trakasseriombud! Vi finns till för att hjälpa, stödja och föra framåt ärenden som berör jämlikhet och trakasserier. Våra namn är Frida Winberg  och Axel Anderson, och vi sitter båda i styrelsen 2023. 

Vår studentkår kallar sig gärna “Finlands roligaste studentkår”, och till vår uppgift hör att se till att alla kan känna att detta stämmer. Alla våra medlemmar är lika viktiga, och därför ska alla kunna känna sig trygga på våra evenemang och i våra utrymmen. Vi vill inte att någon ska känna sig dåligt behandlad eller kränkt. Vårt mål är att se till att alla känner sig välkomna till SHS.

Ifall du känner dig utsatt på något sätt är det bara kontakta oss! Ni kan nå oss genom e-post (trakasseri@shs.fi) eller bara genom att komma och tala med oss i person. Dessutom kan du alltid skicka epost även till oss personligen. Du kan kontakta oss ifall du eller någon du känner blir ojämlikt behandlad, kränkt eller trakasserad. Kom ihåg att inget ärende är “för litet” eller oviktigt att ta upp, och att alla ärenden ni tar upp med oss är konfidentiella!

 SHS Policydokument poängterar följande om jämlikhet och trakasseri på SHS:
´Hanken och SHS är jämlika och icke diskriminerande organ. Alla ska ha samma möjligheter och respekteras oberoende av situation. SHS har ett separat jämlikhetshetspolicydokument som specificerar detta närmare. SHS anser att feminism och jämställdhet är jämförbara begrepp. I jämlikhetsfrågor väljer SHS använda ordet ”jämlikhet”, eftersom SHS vill försäkra att språkfrågor beaktas.´

Här hittar ni SHS jämlikhetsplan och jämlikhetspolicydokument

För en rolig och jämlik studentkår!

Frida Winberg, Axel Anderson

Idrott

Studentkåren erbjuder många olika idrottsmöjligheter, och strävar efter att erbjuda våra studentkårsmedlemmar olika slags aktiviteter. Bland annat har vi flera klubbar som ordnar en bred variation av sportevenemang, samt en egen Idrottskommitté som ser till att det finns olika slags aktiviteter öppna för alla Hankeiter.

Som Hankeit har du möjlighet att träna på Unisport för ett väldigt förmånligt pris.

Mera information om Unisport hittar du här:

SHS Produkter

SHS produkter kan köpas på IB Bokhandel i Hankens källarvåning. IB Bokhandel står även till tjänst då det gäller allehanda studiematerial, kopiering, printning och den studielitteratur du behöver.

I vårt sortiment finns papper, pennor, mappar och tillbehör såsom kuvert och frimärken. Vi hjälper dig även gärna med dina kopieringsarbeten och inbindning av ditt material. Hos oss hittar du studentikosa produkter, så som halarmärken, sångböcker och kårband och dessutom diverse Hankenprylar.

IB hittar du bekvämt i Helsingfors i högskolans utrymmen i nivå med bibliotekets huvudingång. Även andra tider står våra multifunktionsapparater till ditt förfogande om du redan har printnings-/kopieringskrediter.

OBS! IB:s sommaröppethållningtider finns på instagram

där finns den nyaste informationen om avvikande öppethållningstider, mm. finns! Ib finns också på Facebook,  Du är även välkommen att kontakta oss per e-post om du har frågor: ib@hanken.fi eller ringa 040 3521 387.

Vi uppmanar dig att alltid jämföra priser då du köper ditt studiematerial och önskar dig välkommen att komma och handla för lägre priser i din egen bokhandel!

SHS årsfest

SHS Årsfest – Universums Bästa Fest

SHS firar traditionsenligt sin årsfest den 24 februari, dagen då näringsfriheten infördes i Finland. Över 400 studerande och hedergäster samlas till den mest högtidliga och största festen av alla SHS tillställningar – Universums Bästa Fest.

Årsfestens program utgörs av den Solenna akten, festupén och nachspiel med dans och livemusik. Till festklädseln hör högtidsdräkt – frack och aftonklänning med akademiska förtjänsttecken.

Bekanta dig med stilguiden och vett & etikett här: 

Ifall du redan vill försäkra dig om att få en gratis biljett (inkl. avec) till årsfesten kan du inskaffa sponsorering för 1 000€. Skicka e-post till Pontus Kaisti (pontus.kaisti@shs.fi) för mer information och sponsorpaket.

Denna sida kommer att uppdateras med aktuell information om SHS CXIII årsfest