Blogg

SHS ställningstagande mot regeringens planer för studerande

Studentrörelsen protesterar på grund av de uppenbara negativa följderna som den sittande regeringens planer har för studerande. Flera av de sittande regeringspartierna lade fram löften under våren som nu är brutna. Med regeringens nuvarande planer tryggas inte studerandenas ekonomi och situationen för internationella studerande i Finland försvåras avsevärt. SHS står bakom sina medlemmar och alla studerande som påverkas av detta. Studentkåren kan inte acceptera dessa förslag som oundvikligen leder till ett försvårat studieliv i Finland.

Den sittande regeringen föreslår bland annat frysning av index för studiestöd. Detta innebär att stödet inte skulle justeras för inflation och därmed sjunka inför kommande år. Förutom studiestödets indexfrysning planerar regeringen även att sänka bostadsbidraget markant. Finlands Studentkårers Förbund (FSF) har räknat ut att en studerande som bor ensam i Helsingfors kan förvänta sig 70 euro mindre i bostadsbidrag under kommande år. Samtidigt som regeringen vill skära i stöden så vill de höja maximibeloppet för studielånet. Ifall man tar ut hela sitt studielån under tre års tid handlar det om ungefär 6 000 euro mer än tidigare.

Lösningen enligt regeringen är att stödja arbete vid sidan av studierna och att staten ska gå i borgen för mer studielån. SHS har länge lobbat för och står fortsättningsvis för den redan höjda inkomstgränsen för studerande. År 2023 höjdes inkomstgränsen med 50 procent i förhållande till vad den var 2021. Flera ekonomie studerande gynnas av arbetslivserfarenhet som tillägg till de akademiska studierna eftersom det ger dem värdefulla erfarenheter inför en framtida karriär. Planen som regeringen föreslår underlättar ändå över huvud taget inte vardagen  för studerande. En studerande ska inte vara tvungen att arbeta hårt och skuldsätta sig ytterligare för att ha möjlighet att studera i Finland. Nedskärningar och ökat studielån banar väg för en orolig vardag och framtid. Det tynger den mentala och den ekonomiska hälsan. Det kan SHS inte godta.

Utöver att regeringen skär i studerandenas inkomst så vill de även skära i investeringsstödet för specialgrupper, till vilka studerande hör. Studentbostadsstiftelsernas uppgift är att bygga nya förmånliga studerandebostäder. Det kan de inte göra utan ett tillräckligt investeringsstöd. Studerande behöver studentbostäder. Man kan inte skära från båda hållen och lämna studerandena kvar med mindre i handen och än mindre möjligheter för förmånligt boende. 

Utbildnings- och kulturministeriet lade under förra regeringsperioden upp ett mål att tredubbla antalet utländska kandidat- och magisterstuderande fram till 2030 och att 75 procent av de studerande ska få arbete och stanna kvar i Finland. Enligt regeringens förslag kommer internationella studerande från länder utanför EU som studerar på engelska att behöva betala minst 1 500 euro per år för att studera vid universitet och yrkeshögskolor om de har påbörjat sin utbildning efter augusti 2017. Dessa åtgärder kommer att öka antalet studerande som avbryter sina universitetsstudier, eftersom många av dem fortfarande söker till universitet som erbjuder 100 procent stipendier och förlitar sig på dem i sina studieplaner.

Föreslagna åtgärder för att öka vistelsetiden i Finland för att uppnå permanent uppehållstillstånd och medborgarskap kommer att göra Finland betydligt mindre attraktivt för internationella studerande att välja Finland för att få sin utbildning. Lagen om uppehållstillstånd, som infördes 2022 och som ger internationella studerande större frihet att få uppehållstillstånd, har ökat antalet ansökningar med 62 procent enligt Migrationsverket. Dessa resultat kommer att omintetgöras genom de föreslagna åtgärderna och kommer på ett avgörande sätt att påverka Finlands behov av att locka internationella experter. 

SHS ser med värme på en internationell universitetsmiljö och värdesätter den kompetens och expertis som internationella studerande hämtar till den finländska arbetsmarknaden. Det som regeringen föreslår är något som varken främjar viljan att komma till Finland för att studera eller att stanna kvar i landet. Orsaker till att internationella studerande lämnar Finland efter examen är till exempel svårigheter att hitta arbete, dåliga karriärutsikter och svårigheter att integrera sig i det finska samhället. De potentiella nya åtgärderna för att begränsa tiden mellan olika jobb till tre månader kommer enbart att öka antalet internationella studerande som lämnar Finland, eftersom en betydande del av de internationella studerandena anger att de har erfarenhet av att söka jobb längre än tre månader, särskilt för sin första arbetsplats efter examen.

Studentkåren är politisk obunden men kan ändå ta ställning till politiska ärenden och stödja oberoende utvalda teman i syfte att främja studentkårens intresse och hankeiternas bästa.  Eftersom regeringens planer leder till ett försvårat studieliv för en stor del av våra medlemmar ställer sig SHS mot det regeringen föreslår. Stödsystemet ska ge alla samma möjlighet att ha råd att studera och bör därför granskas regelbundet. Studiestödet ska höjas i takt med kostnadsutvecklingen, nedskärningar ska inte göras i bostadsstödet och inkomstgränserna bör vara tillräckligt höga så att flitigt arbetande studerande inte förlorar stöd. SHS välkomnar internationalisering och vill inte att de åtgärder som försvårar studielivet och vistelse i Finland för internationella studerande ska godkännas. 

Text: Emilia Öfverström, styrelseledamot och ansvarig för högskolepolitik

Med hjälp av: Tatiana Terenteva och Emma Lindvall, medlemmar i Intressebevakningsutskottet 

SHS styrelse 2023

Funderingar och eventuella frågor om källhänvisning kan riktas till emilia.ofverstrom@shs.fi