Blogg

Trainee-erfarenheter på Danske Bank

Danske Banks affärsområde Large Corporates & Institutions rekryterar varje år studenter som är intresserade av finansmarknader och affärsbanker till ett Capital Markets and Corporate Banking Trainee -program.

Våra Trainees arbetar i team med bankens specialister och stödjer teamen i deras dagliga arbete. Det finns lediga platser i team som specialiserar sig på områden som aktieanalys, skuldkapitalmarknader och hållbar finansiering.

Praktikplatserna riktar sig till studenter på tredje året och uppåt. Ansökningar tas emot en gång per år och platser finns tillgängliga både på våren och hösten i Helsingfors.

Vi intervjuade trainees som började i början av 2023 om deras erfarenhet av Danske Bank. Lotta Laakio, magisterstuderande i finansiering vid Turun kauppakorkeakoulu, Tatu Hämäläinen, magisterstuderande i produktionsekonomi vid Aalto-universitetet, och Sonja Tiesmäki, nyutexaminerad inom nationalekonomi från KU Leuven University, svarade på frågorna.

Varför sökte du till traineeplatsen?

Lotta: Jag ville lära känna bankens verksamhet inom Large Corporates & Institutions, och jag hade hört bra saker om traineeprogrammet och möjligheten att ingå i mer än ett team under min traineeperiod.

Tatu: Jag arbetade tidigare i branschen med derivatinstrument och riskhantering. Jag ville fördjupa mina kunskaper i ämnet och sökte mig till Danske för att få ett perspektiv på derivatmarknaden.

Sonja: Danske Bank är en av de mest internationella bankerna i Finland. Jag ville ha mer internationell erfarenhet, för som en person som siktar utomlands tror jag att det kommer att vara användbart för mig i framtiden.

Vad hör till dina nuvarande arbetsuppgifter?

Lotta: Jag arbetar i både Corporate Advisor- och Sustainable Finance-teamen, där jag har haft möjlighet att hjälpa analytiker i deras arbete, göra modellering och olika rapporter och annat bakgrundsarbete.

Tatu: Mina ansvarsområden omfattar prissättning och handel med valutaderivat. Jag ansvarar också för ad hoc-projekt i samband med utarbetandet av försäljningsmaterial och utvecklingen av riskverktyg.

Sonja: Jag arbetar i Fixed Income Sales-teamet ganska nära kundgränssnittet. Jag hanterar främst anbud och handel med kommunala obligationsemissioner. Dessutom stöder jag mina teammedlemmar i analytiska uppgifter relaterade till kundernas låneportföljer och räntesäkringar.

Vad har du lärt dig för nytt? 

Lotta: Jag har blivit bekant med företagens finansiella rapporter, årsredovisningar och hållbarhetsrapporter. Jag har också en bättre förståelse för vad hållbar finansiering innebär i praktiken och hur mycket det hänger ihop med alla bankens aktiviteter.

Tatu: Jag har lärt mig mycket om prissättning av derivat, handel med interbankderivat och makroekonomiska drivkrafter. Jag har också lärt mig att programmera i VBA.

Sonja: Innan praktiken visste jag nästan ingenting om obligationsmarknaden eller nyckelbegrepp för mitt team, som yield eller yield curve. Så jag gick ut på ganska okänt vatten. Lyckligtvis är jag omgiven av mycket kunniga människor som tålmodigt hjälper mig att lära mig och gärna svarar på mina frågor. På det stora hela är stämningen uppmuntrande och min handledare har aktivt väglett mig ut ur min komfortzon, vilket har hjälpt mig att utvecklas.

Hur har du trivts på Danske Bank? 

Tatu: Jag har verkligen trivts eftersom arbetet är intressant, miljön är snabbrörlig och du får mycket stöd från kollegor och lär dig nya saker. 

Lotta: Det är en bra stämning här. Jag började mina studier 2019, så mina tidigare praktikplatser och sommarjobb var under Covid19-nedstängningarna. Så jag har aldrig arbetat på en plats där du kan vara på kontoret med en större grupp människor samtidigt. Det har varit trevligt att uppleva den här typen av arbetskultur.

Vilka råd skulle du ge till dem som funderar på att ansöka om en traineeplats?  

Lotta: Jag skulle rekommendera Danske Banks praktikprogram till alla som är intresserade av bankverksamhet och vill skaffa sig arbetslivserfarenhet! Det är värt att förbereda sig för intervjun, men det finns ingen anledning att vara nervös i förväg.

Tatu: Om du är intresserad av banksektorn kan du modigt ansöka om en praktikplats, även om du inte studerar finans. Jag har själv kollegor från en mängd olika bakgrunder. I din ansökan ska du lyfta fram dina relevanta färdigheter och dina egna intressen och vara dig själv. 

Sonja: De förberedande uppgifterna och intervjun var lagom utmanande. Du bör förbereda dig inför intervjun genom att läsa på om aktuella finansiella ämnen och nyheter. Oroa dig inte om din bakgrund inte passar perfekt för bankbranschen – det gjorde den inte för mig heller.

Hur upplevde du rekryteringsprocessen?

Tatu: Processen var mycket snabb och omfattade en videointervju efter att jag skickat in ansökan, samt en intervju på plats på Danske-kontoret. 

Lotta: I mitt fall var de flexibla och lät mig delta i intervjun på distans eftersom jag var utomlands vid den tidpunkten. Jag tyckte att atmosfären var stödjande, även om jag fick många olika frågor.

Hurdana planer har du efter din traineeperiod?

Sonja: Traineeprogrammet är min första kontakt med bankbranschen, där jag vill stanna.

Tatu: Att ta examen och leta efter ett fast jobb börjar bli till en realitet för mig. Efter min traineeperiod har jag en god förståelse för finansbranschen, banksektorn och makroekonomi och baserat på min erfarenhet ser jag Danske Bank som en utmärkt, potentiell arbetsgivare.

För mer information om internship- och karriärmöjligheter samt aktuell rekrytering på Danske Bank, vänligen besök www.danskebank.com/careers.