Blogg

Hur hittar jag motivation och får studievardagen att fungera?

Inlägget är skrivet av gästbloggaren Alexandra Ohls som jobbar som studiecoach på Hanken

***

De senaste åren har varit en stor utmaning för många studerande och när vi äntligen började se
ljuset vaknade vi plötsligt upp i en verklighet där det är krig i Europa. Trygghetskänslan har rubbats och vår förmåga att hantera kriser och oro sätts ännu en gång på prov. Det här gör att studierna kan kännas motiga, kanske till och med meningslösa, eller att det är svårt att hitta koncentrationen.


Vad kan du då göra för att upprätthålla motivationen och få studievardagen att fungera?
Rutiner är ett svar på frågan. Genom att skapa eller upprätthålla rutiner i vardagen mår du bättre
och har lättare att hitta motivation för studierna. Jag ger här några tips som studerande jag har
coachat har haft nytta av.


Prioritera sömnen
I dag vet vi hur viktig sömnen är för oss. Den amerikanska sömnforskaren Robert Stickgold beskriver det så här:

”Sleep is the most productive time of our day. We get more work done when we are
sleeping than when we are awake. It’s just a different kind of work, but equally or more
important.”


Vad kan du göra om du vet att du sover för lite eller om din sömnrytm påverkar dina studier
negativt?

Försök skapa regelbundna sömnvanor. Du somnar ofta lättare om du lägger dig vid ungefär
samma tidpunkt varje dag och du vaknar också lättare om du vaknar vid samma tid.

 • Försök skapa regelbundna sömnvanor. Du somnar ofta lättare om du lägger dig vid ungefär samma tidpunkt varje dag och du vaknar också lättare om du vaknar vid samma tid.
 • Kom ihåg att en liten förändring kan göra stor skillnad. Hur skulle det påverka dig om du sov 15 minuter mera per natt den kommande veckan.
 • Varva ner innan du lägger dig på kvällen. Undvik skärmar om du märker att du lätt fastnar vid dem eller märker att du har svårare att somna när du använt skärmar. Det kan också vara en bra idé att undvika hård träning timmarna innan du ska lägga dig. Alkohol har också en negativ effekt på sömnkvaliteten så det kan löna sig att testa andra sätt att slappna av på kvällen.
 • Stressa inte för mycket över sömnen, men försök ge tillräckligt med plats för den.


Håll pauser
För att upprätthålla energin och koncentrationen under dagen är det viktigt att hålla pauser. När vi har mycket att göra är det ändå lätt hänt att vi skippar pauserna eftersom vi tycker att vi inte hinner med sådant utan hellre pressar på. Det här ändå kontraproduktivt och stjälper mera än det hjälper. Både effektiviteten och koncentrationsförmågan sjunker om du jobbar på i flera timmar utan paus.

Några tips på hur du kan få in pauser i din studievardag:

 • Använd pomodoro-tekniken. Bestäm vad du ska jobba med, sätt en klocka på 25 minuter och jobba fokuserat med uppgiften tills klockan ringer. Håll sedan en 5-minuters paus innan du fortsätter med nästa 25-minuters arbetspass. Du kan förstås anpassa både arbetspassens och pausernas längd enligt vad som passar dig, men kom ihåg att det är viktigt att hålla pauser tillräckligt ofta.
 • Ladda ner Break Pro-appen. Som studerande på Hanken har tillgång till appen gratis. Break Pro påminner dig att hålla pauser och erbjuder korta pausövningar som hjälper dig att upprätthålla energin och motarbeta stelhet i kroppen när sitter mycket framför datorn. I Break Pro finns också mindfulnessövningar som du har nytta av till exempel om du svårt att koncentrera dig eller känner dig stressad.
 • Kom överens om lunchträff eller kaffepaus med en kompis eller varför inte en promenad. Eller testa co-working med studiekompisar, det funkar utmärkt också online. Jag skriver den här texten under ett antal ”pomodoros” medan jag co-workar online med några kolleger. Trevligt med sällskap i pauserna och så sätter det lite press på en att verkligen jobba då de andra gör det – win-win!


Kom i gång med uppgifter
En vanlig utmaning bland studerande är tendensen att skjuta upp saker även då man vet att det
kommer att drabba en i form av dåligt samvete och eventuellt också stress i slutändan. Om du
känner igen dig är du inte ensam om det.

Vad kan du då göra för att undvika prokrastinering?

 • Se på dina studier som ett jobb, du behöver göra det oberoende av om du känner för det eller inte. Det är inte alltid roligt, men det känns ofta mycket bättre då du väl har kommit i gång.
 • Dela upp större projekt i mindre delar. Det kan kännas överväldigande att jobba med till exempel en avhandling, men det blir lättare om du delar upp det i små delar och betar av en sak i taget.
 • Planera veckan och sätt realistiska mål: Jag börjar studera kl. 9 varje morgon. Den här veckan läser jag på tenten i ämnet X i en timme per dag. På tisdag kl. 10-12 gör jag veckans uppgifter för kurs Y. Ju tydligare och mera konkreta och specifika dina planer är, desto lättare är det för dig att hålla dig till dem.
 • Testa 3-minutersregeln för att komma i gång. Bestäm att du ska jobba med en uppgift i tre minuter. Tre minuter är så kort tid att det känns möjligt och fördelen med metoden är att du kommer i gång. Dessutom blir tre minuter lätt fem minuter eller kanske en kvart och då är du redan på god väg.
 • Uppmärksamma det du har gjort. Testa att avsluta dagen med att skriva en har gjort-lista där du listar allt du har gjort under dagen, stort som smått. Du blir medveten om att du faktiskt har gjort något för att komma vidare med studierna och det kan också hjälpa dig att göra mera realistiska planer för kommande dagar och veckor.


Till sist vill jag påminna dig om att du är välkommen att boka in ett coachsamtal med mig om du har svårt med motivationen eller skulle vilja få bättre ordning på dina studierutiner eller vardagen i stort.

***
Inlägget är skrivet av gästbloggaren Alexandra Ohls som jobbar som studiecoach på Hanken