Blogg

En tillbakablick till det gångna året

2020. Ett år vi kommer minnas länge. Vem skulle ha trott då vi firade slutet på 2019 och början på ett nytt år, fyllt av nya möjligheter, att något så osynligt kunde påverka vår vardag så mycket och bli så synligt i vårt samhälle för en så lång tidsperiod. Vår skolgång har nästan helt flyttats till distans, vi har inte fått festa på Casas dansgolv tills Closing Time hörs i högtalarna och vi har måsta mer än någonsin tänka på vem vi faktiskt vill träffa. Många av oss har saknat känslan av att knyta nya bekantskaper och att fritt kunna röra sig dit man vill.

SHS-året 2020 har trots alla motgångar även innehållit många fina stunder. Vi hann fira vår kära studentkår i form av årsfest och zillis, vilka båda var en succé och en av årets höjdpunkter för många hankeiter. Under vappen skapades det trots det rådande läget en gemenskap hankeiter emellan, genom den virtuella SHS Vappen, och Company of the Week-evenemangen har fortsatt locka både företag och studentkårsmedlemmar att träffa varandra, men nu via Teams. Dessutom har SHS detta år varit stark i sin intressebevakning både innanför och utanför Hanken. Utbildningsutskottet lyckades få igenom en hel del nya sommarkurser till Hankens utbud för den senaste sommaren, och Intressebevakningsutskottet grundades för att stöda fr.a. den externa intressebevakningen. Utöver detta har vi fått en splitterny hemsida, ett nytt bokningssystem för våra utrymmen och en 5-års strategi, som ska hjälpa oss att vara en ännu mer rolig, modig och välkomnande studentkår i framtiden.

Men vad har vi som individer lärt oss av detta år? Jag vet inte ens var jag ska börja. Vi har lärt oss att säga till då något känns jobbigt och att våga säga vår åsikt oftare än förr. Vi har lärt oss att njuta av och uppskatta det vi har på ett helt nytt sätt, många av oss har fått uppleva vårt kära Finland från helt nya perspektiv. Vi har lärt oss att allt inte är så svartvitt som det kanske ibland ser ut, då vi under året varit tvungna att göra en hel del svåra val. 

Vi har lärt oss av våra misstag, vissa av de val vi gjort har vi efteråt insett att inte varit de rätta men nu mer än aldrig har vi tagit åt oss lärdomarna från dessa. Vi har lärt oss att prioritera då vi varit tvungna att göra det nästan dagligen. Men framför allt har vi har lärt oss hur det är att leva utan att veta vad morgondagen bär med sig, vi har lärt oss att ta vara på varenda stund vi har med våra nära och kära. Vi har lärt oss att inte ta våra vardagliga vanor för givet. 

Fastän jag starkt hoppas att nästa år kommer vara vänligare mot mänskligheten, hoppas jag att vi kan bära med oss det vi lärt oss under detta år även i framtiden. Vi ska även i framtiden våga säga ifrån oss, ta vara på varje stund och fortsätta uppskatta det vi har. Jag vet att även SHS har lärt sig mycket av detta år då många jobbiga val har måsta göras och många fina traditioner har satts på paus, men jag vet också att detta bara gjort vår lilla studentkår starkare och mera färdig för de framtida äventyren. 

Jag hoppas att du kommer minnas detta år som ett år som du lärde dig något från, ett år du kan senare i livet se tillbaka på och inte bara se det jobbiga utan också det hur du utvecklats som människa. Du är stark, du är modig, och detta år har du bevisat det även för dig själv.

God jul och, framför allt, gott nytt år!

-Maisa Dyhr & resten av styrelsen 2020