Blogg

Veckan för mental hälsa

Efter gymnasiet är det många som står inför en stor livsförändring. Det är dags för ett nytt kapitel i livet och början på studielivet. Skillnaden mellan studier i andra stadiet och universitetsstudier kan vara överraskande stor. Det här kombinerat med nya ämnen, nya läraren och nya studiekompisar kan speciellt till en början kännas tungt och skrämmande. Interaktiva lektioner i mindre klassrum och med bekanta läraren byts plötsligt till massföreläsningar med hundratals människor. En stor del av eleverna har aldrig ens någon personlig kontakt med lärarna. Krävande ämnen med långa uppgifter och nya system kan få det att kännas som att man blir slängd i djupändan av en simbassäng utan att kunna simma.

Förutom ny skola är det många andra livsförändringar som samtidigt pågår. För många är det samtidigt aktuellt med en flytt till ett eget hem, ibland också till en helt ny ort. För första gången i livet är man själv helt ansvarig för sin ekonomi, sin bostad och alla andra vardagssysslor. Det är just alla dessa bakgrundsfaktorer man ofta glömmer då man talar om studiestress. Kommer jag att få vänner i min nya skola? Kommer jag att klara mig ekonomiskt? Ska jag jobba vid sidan om studierna för att ha tillräckligt med jobberfarenhet för att klara mig i arbetslivet efter studierna? Hur mycket ska jag jobba för att inte överskrida inkomstgränser för studiestöd? Allt det här blandat med nya krävande studier kan kännas mycket överväldigande i början.

Det pågående året har också bjudit på helt nya utmaningar. Corona-pandemin har flyttat nästan all undervisning från skolans klassrum till hemsoffan. Tekniska strul, ny kursstruktur och brist på mänsklig kontakt har alla orsakat en tilläggs påfrestelse. Då sociala tillställningar samtidigt avbokas och idrottsanläggningar stängts börjar man lätt känna sig ensam. Det är inte heller endast nutiden som drabbas av Coronan. Även framtidsutsikterna blir allt oklarare. Kommer vi att kunna åka på den obligatoriska utbytesterminen? Hur ser arbetsmarknaden ut då det om några år är dags för oss att flytta oss vidare från studielivet? Statsskulden ökar och andelen av befolkningen i arbetsför ålder minskar samtidigt som de stora årskullarna börjar nå pensionsålder. Det är vi studeranden som i framtiden kommer att finansiera det här. Innebär det här nedskärningar i sociala förmåner eller höjda skatter?

Ibland känns det som att allt går emot en. Korten man får och tärningarna man kastar är dåliga. Nästa gång får man lika dåliga om inte till och med sämre kort. Det känns som att de aldrig blir bra. Aldrig kommer de höga siffrorna. Men i något skede så börjar det att vända. Det gör det alltid. Plötsligt får man bara ess och kastar endast sexor. Helt lika fungerar det i livet. Ibland kommer stunder då allt går emot. Allting går just fel. Men så mitt i allt vänder det. Alla misslyckanden börjar gå i ens favör. Jobbet som man redan gett upp hoppet på blir plötsligt ens. Klubben som man så gärna hade varit med i ber dig med. Kompisen man inte talat med på länge ber om att få träffas och tjejen man så länge gillat berättar om sina känslor.

Fastän studietiden är full av många förändringar och kan kännas överväldigande i början uppmanar vi ändå alla att försöka njuta för fulla muggar. Lyssna på dig själv och säg ifrån före kroppen gör det. Det är du som vet bäst vad som fungerar för just dig. Ta en lugnare studietakt, spara jobbandet till sommaren eller koppla av hos föräldrarna. Det är nämligen mer än okej att inte vara perfekt på allt och lyckas i allt man gör. Det är okej att inte få de bästa vitsorden eller de mest eftersträvade jobben. Det är okej att göra det man själv vill och bara koppla av för en stund. Allra viktigast är trots allt att ta hand om sitt egna välmående. De andra bitarna faller nog på plats vartefter.

Kom också ihåg att ifall det känns tungt finns det alltid personer att tala med. Såväl vänner som professionell personal inom skolan eller medstuderanden på studentkåren finns där för just dig. För ditt välmående. För att du ska må bra. Var inte rädd att be om hjälp ifall det känns så. Vi har alla haft det svårt och haft mörkare perioder. Tack vare alla hjärtliga individer är det möjligt att ta sig därifrån samt vända på kälken. Det är heller aldrig försent att göra det.

Kämpa på och lycka till med resten av höstterminen!

H. Erik och Sebastian