Blogg

Sommaren 2020 – Möjligheternas sommar

Sommaren är kort, menade Tomas Ledin redan året 1982 i albumet Gränslös. Tomas tidlösa hit släpptes för snart fyra decennier sedan, men är lika relevant ännu idag. Sommaren, regnig eller ej, känns alltid som årets kortaste årstid som bara försvinner i ett nafs.
Det som är annorlunda sommaren år 2020 är att det, iallafall för undertecknad, känns som om årets inkommande sommartid är mer osäker än den varit förr under studietiden. En pandemi härjar runt om kring i världen, gränser har stängts och det ser ut dystert ut på näringslivets front. Detta har lett till att sommarjobbsrekrytering har lagts på is och att vissa jobb för sommaren ställts in på grund av sinande kassakistor. Håkan Hankeit står plötsligt inför en knepig situation, där det plötsligt finns ett stort hål i hans kalender för månaderna maj till augusti. Vad ska Håkan ta sig till, då allting blev avbokat i sista minuten? Sommarkurser så klart!
På studentkårens initiativ har Hanken markant ökat mängden kurser för sommaren 2020. Det nya och bredare kursutbudet öppnar många nya dörrar för Hankeiter i alla skeden av studierna. Varje institution samt centret för språk och affärskommunikation har dragit sitt strå i stacken och lagt till nya kurser till sommaren utöver de som redan fanns från förr. Till exempel ordnas kurserna Ekonometri och Value Investing på studentkårens önskemål. Ett tema för de kurser som lagts till sommaren är att de skall förbättra genomströmningen, samtidigt som det ska kännas givande att studera för sommaren. Med genomströmning menas det att Hankeiter utexamineras så smidigt som möjligt utan onödiga hinder. Därför är både Basic- och Advanced Excel ett drömtillägg till sommarens utbud, då de ger studerande en möjlighet att bekanta sig med praktiska verktyg. Även i år ordnas grundkursen Finansiering och investering på sommaren, vilket är perfekt för förstaårsstuderande som inte klarade av den på första försöket. Mitt råd är att ta ut allt av sommaren, gå ut över din bekvämlighetszon och ta en kurs i något nytt ämne.
Hur kommer sommarkurserna att fungera praktiskt sett, kommer det finnas tid till annat? Svaret är ja, det är fullt möjligt om man planerar sitt schema på förhand, där han kombinerar både studier och fritid. På grund av rådande omständigheter kommer sommarens undervisning och examinering ordnas utan fysisk närvaro. Det är alltså fullt möjligt att vara på stugan samtidigt som man studerar, bara tiden fördelas jämt mellan studier och fritid. När är det då möjligt att anmäla sig till sommarens kurser? Svar: Nu på en gång, anmälan är öppen ända tills en vecka före kursen drar igång.
Sommaren är uppdelad i två delar, S1 och S2. Period S2 pågår mellan maj och juli och hör därmed till läsåret 2019–2020. Den senare perioden S1, går i augusti och hör till läsåret 2020–2021*. Detta betyder att kurser som avläggs under S2 räknas till studiestödet för läsåret 2019–2020. ”Studier som genomförts i augusti beaktas som studieprestationer först följande läsår” (FPA 2020). På ren svenska betyder detta att om du har knappt om studiepoäng för läsåret 2019–2020, så ska du ta kurser i S2 för att uppnå kravet på studiepoäng. Här är det också värt att nämna att du måste vara närvaroanmäld för höstterminen 2020 för att kunna ta kurser i S1.
Studerande som studerar på sommaren kan få sommarstudiestöd från FPA, notera dock att du bör söka om studiestöd för sommaren. Sommarstudiestödet omfattar studiepenning och statsgaranti för studielån. För den som har allmänt bostadsbidrag fortsätter utbetalningen av bostadsbidraget trots sommarstudierna. Ansök om sommarstudiestöd via FPAs e-tjänst. Men kom ihåg att ansöka om justering av bostadsbidraget med anledning av till exempel sommarjobb! Glöm inte heller att hålla koll på inkomstgränsterna! (FPA 2019)
Sommarstudier var helt super, jag fick studiepoäng samtidigt som kurserna gav struktur på mina dagar”, säger Sophie Brück som studerade på sommaren ett par somrar sen. Detta får medhåll av Linn Beijar, som även menar att sommarkurser kommit bra till hands då man byter huvud- eller biämne. Under sommaren kan man fylla på kurser som behövs till det nyvalda ämnet.
Det är viktigt att komma ihåg balansen mellan studier och fritid, även på sommaren. Många studerande känner press av att konstant prestera, vilket skapar stress och psykiskt lidande. Sommaren är ett perfekt tillfälle att koppla av och satsa på sig själv, så var modig och boka in tid där du inte gör någonting i kalendern. Sommaren är kort, så glöm inte bort dig själv när du studerar utan gå också ut och njut av solen!
 
Eliott Tallqvist
Utbildningspolitik
Styrelsen 2020
 
Viktiga länkar:
Folkpensionsanstalten (2020). Stödtid. Tillgänglig: https://www.kela.fi/web/sv/studiestod-stodtid.
Folkpensionsanstalten (2019). Studetande, sök sommarstudiestöd nu! Tillgänglig: https://www.kela.fi/web/sv/aktuellt-privatpersoner/-/asset_publisher/M6wYRe4QRiL1/content/studerande-sok-sommarstudiestod-n-2.
Utbildningsutskottets guide för att hitta sommarkurser: https://www.instagram.com/p/B-KBvJbg_PQ/?utm_source=ig_web_copy_link.
 
*Notera att detta inte är ett skrivfel, S2 är den första perioden under sommaren medan S1 är den sista.