Blogg

Studerande tipsar: motverka stress och främj hälsan

Hej på dig Hankeit,
Sommaren är i full gång. Kanske du jobbar, kanske du studerar, eller så har du kanske en ledig sommar i år. Men vare sig du njuter av en ledig sommar, gör sommarkurser, eller arbetar, så är det många som känner av stress i vardagen och känner att de inte hinner ta hand om kropp och själ lika mycket som önskat. Speciellt då läsåret börjar igen, men också nu under sommaren.
Jag tänkte därför dela med mig några enkla och ”snabba” tips som motverkar stress och främjar hälsan. För någon av er kanske dessa tips är självklara sedan tidigare, låt då det här inlägget representera en ”friendly reminder”. Jag har valt ut de tips som jag själv haft stor nytta av och som jag själv gärna rekommenderar och delar med mig med er.
1. Börja dagen med ett stort glas vatten istället för med kaffet (vatten innan kaffet i alla fall)
Vatten på tom mage förbättrar matsmältningen och har en avgiftande effekt. Det att du överlag dricker tillräckligt med vatten, speciellt på morgonen, ger mer energi och kroppen kommer helt enkelt bättre igång. Extra tips: lägg i lite citron för en extra vitaminboost. Citron innehåller mineraler som förbättrar bland annat koncentrationsförmågan och matsmältningen, och har en inflammationsdämpande effekt.
2. Ta en kall dusch på morgonen
Det kalla vattnet har en uppiggande effekt på kroppen, och ditt immunförsvar förstärks av den kalla vattentemperaturen. En kall dusch får också din kropp att minska på utsöndringen av stresshormoner, vilket i sin tur leder till mindre stress.
3. Ta ett kort pass yoga på morgonen
Redan några minuter har en god effekt. På Youtube finns det gott om instruerade yoga-videon som inte kräver mer än 10-15 minuter av din dag. Yoga minskar bland annat på muskelstelhet, nackont, och ryggont vilket många lider av speciellt på morgonen. Detta orsakas ofta av långa arbetsdagar/studiedagar då man tenderar att sitta länge och dessutom i samma ställning. Yoga tillför kroppen energi och minskar (surprise surprise) även på stressnivån. De som inte känner för att yoga kan fundera på att tänja musklerna istället. Liksom yoga gör det kroppen mindre stel och sätter igång både blodcirkulation och muskler (du känner dig piggare). Att röra på sig under arbetsdagen är också en mycket bra idé med tanke på ovanstående. Att stå och arbeta fungerar också bra för många.
4. Ta en stund av dagen och gör ingenting
Den ”typiska människan” gör hela tiden och är dålig på att göra ingenting. Försök för några minuter bara sitta/ligga och inte göra någonting alls, eller håll på med en repetitiv aktivitet som inte kräver någon desto större mental kapacitet. Att diska och kratta löv är två bra exempel. Lustigt eller hur. Hur som haver har det här lugnande effekt på kropp och sinne, väcker kreativt tänkande, och reducerar dessutom stress.
5. Tenderar du se på serier långt in på kvällen från din dator/telefon (och vägrar läsa bok istället)? Skaffa ett Blue Light filter.
Det blåa ljuset från skärmen gör dig pigg och försvårar därmed insomnandet och påverkar din sömnkvalitet negativt (vilket i sin tur påverkar en hel rad hälsofaktorer). Genom att skaffa ett filter får du din skärm att stråla ett mera varmt och dämpat ljus som får kroppen att bli mera trött än vid användning av det vanliga blåa ljuset. Själv använder jag appen f.lux som jag har varit väldigt nöjd med.

6. Motionera och rör på dig
Slutligen en påminnelse om att motion både minskar på stress, förbättrar koncentrationen och ger dig mer energi. Det är även bevisat att motion förbättrar inlärning och minnet. Redan cykelvägen till jobbet eller promenaden till butiken spelar stor roll, men man får gärna ta steget vidare för ytterligare effekt.
Hoppas att du finner de här tipsen nyttiga och framför allt testar några av dem ifall du inte gjort det. De kan bidra med förvånansvärt stora skillnader. Med de här tipsen vill jag önska dig en frisk och stressfri fortsättning på sommaren, så ses vi på hösten då studierna tar fart igen. Ciao!
 
Bild på textens författare, Ellen Wulff.
 
– Ellen Wulff