Blogg

Även en liten ökning av rörelsen är värt det – tips för att hitta ett trevligt sätt att röra sig

SHS studentkår 

Författare: Marika Syväoja 

Hälsomotionsspecialist, UniSport 

Ledare för projektet Liikkuva Yliopistolainen 

Även en liten ökning av rörelsen är värt det – tips för att hitta ett trevligt sätt att röra sig

Skulle du vilja börja träna men vet inte vilken träningsform som passar dig? Läs tipsen om hur du hittar ett trevligt sätt att röra på dig. 

När du börjar en ny träningshobby bör du tänka på vilken träningsform du gillar. Efter vilken typ av träning har du mått bäst? För att träning ska bli en vanlig vana bör träning ge en bra känsla och sinnestillstånd. Att må bra uppmuntrar dig att fortsätta din hobby, och det är lättare att reservera tid för det i kalendern. Relationen till rörelse kan utvecklas till en positiv, även om tidigare erfarenheter av rörelse var negativa. 

Träning betyder inte alltid att du svettas, men du kan börja med små steg. Du kan börja med att tillföra rörelse i din vardag, till exempel genom att välja trappan istället för hissen, genom att cykla eller promenera till universitet och arbete och genom att ta pauser. Ett litet träningsuppehåll eller en promenad mitt på dagen piggar upp och hjälper dig att orka, speciellt när du pluggar, när du sitter mycket vid terminalen. En bra träningsform är promenader i naturen, vilket samtidigt förbättrar humöret och påverkar kognitiva funktioner som koncentration och minne. Det är bra att gradvis öka träningen samtidigt som du lyssnar på din kropp för att behålla motivationen. 

Vill du ha variation i varje träningspass eller motiveras du av långsiktig och målinriktad träning? Vill du röra dig i grupp eller ensam? Sportcenter erbjuder ett brett utbud av tjänster. Om du behöver en förändring och gillar att träna i grupp är gruppträningslektioner ett bra sätt att behålla motivationen. Varierande instruktörer och innehållet i klasserna gör motionsklasserna intressanta och alltid annorlunda. Träningsentusiaster på alla nivåer är välkomna till gruppklasserna och du kan göra övningarna efter din konditionsnivå. Gymträning kan göras för att bibehålla muskelkonditionen, men det möjliggör också mer målinriktad träning. Bollsporter är ett bra sätt att träna i grupp. En motivator kan också vara att starta en träningshobby eller prova en ny sport med en kompis eller studiekamrat.

Det finns många alternativ för rörelse, och du kan prova dem för att hitta en form av rörelse som passar dig. Det viktigaste är att du väljer träningsform utifrån dina egna utgångspunkter och efter dina egna preferenser och inser att även en liten ökning av aktiviteten har positiva effekter.