Företagsinlägg

Lime Technologies – Vilka färdigheter från universitetet värdesätts i arbetslivet?

Vilka färdigheter från universitetet värdesätts i arbetslivet? – En alumn svarar

Vi fick intervjua Lime Technologies säljare Mikko som är en examinerad ekonom. Han berättar hur ekonomistudier har hjälpt honom under karriärstarten och hur färdigheter lärda under studietiden hjälper honom i arbetet än idag.

Vem är Mikko?

Jag heter Mikko Laurila och är en färdig ekonom sen några år tillbaka och jobbar numera som Account Manager på CRM-bolaget Lime Technologies. Jag ansvarar över tillväxten och utvecklingen av min kundportfölj samt söker nya kunder för Lime i Finland.

Vad ingår i dina arbetsuppgifter?

Jag tycker om försäljning inom IT-branschen och har mer eller mindre jobbat endast med det efter mina studier. Nu jobbar jag i Lime Technologies säljteam och gillar mitt jobb där. Mina huvuduppgifter går ut på att hjälpa finländska företag inom industri och partihandel med att förbättra försäljnings- och kundhanteringsprocesser med hjälp av Limes CRM-system. Jag ansvarar över min kundportfölj och säljer våra tjänster till nya kunder.

Min roll som konsult ger säljuppgifterna en extra twist. För att sälja in de mångsidiga möjligheterna som kommer med ett CRM-system krävs förståelse för kundens verksamhet och kunskap för att vägleda dem genom utvecklingen av deras processer.

Vilken kunskap från handelshögskolan använder du i arbetslivet?

Jag tog examen 2019 och mitt huvudämne var internationell företagsledning. Dessutom läste jag redovisning och marknadsföring som biämnen samt en hel del ryska.

Det är knappast en överraskning att det var många grupparbeten på mina huvudämneskurser och jag är säker på att det inte var bortslösad tid. Idag består mina dagar mer eller mindre av olika projektledningsuppgifter. Utveckling av kundens försäljningsprocesser, marknadsautomatiseringar eller stänga affärer med prospekt. För att inte tala om projektliknande säljprocesser som kan ta upp till år mellan första kontakt och ett signerat kontrakt.

Vilka möjligheter som universitetet erbjuder ska man ta vara på?

Utbytesstudier är ett väldigt klyschigt, men viktigt, exempel. Det finns flera olika sätt att genomföra utbytesstudier, men själv tillbringade jag 6 månader i St. Petersburg och studerade internationellt företagande. Upplevelsen av att bo utomlands var dock viktigare för mig än studierna. Jag har haft möjligheten att stå ut på flera arbetsintervjuer genom att berätta om mina upplevelser från ett land som få finländare har bott i.

Vad saknar du med studietiden?

Jag saknar människorna som gjorde min studietid till en oförglömlig tid i livet. Men jag saknar också livsstilen som studerande då man jämt sprang på olika evenemang och aktiviteter. Vad skulle jag inte sakna med det? Så mitt sista tips är att ta vara på studietiden även om jag förstår att man har bråttom till arbetslivet för att kunna tillämpa sina inlärda kunskaper.

Lime Technologies

Lime Technologies (länk: https://www.lime-technologies.fi/) är ett svenskt företag som utvecklar CRM-system och har sitt finländska kontor i Helsingfors. Lime söker konstant efter nya Account Managers som är ivriga för B2B-försäljning.

Läs om arbetsmöjligheter på Lime Technologies (länk: https://jobs.lime-technologies.com/)