Blogg

Välmående i studielivet

Hej på er!
Vi i den nya styrelsen för 2018 har kört igång med det nya året, och nu då terminen börjar igen så vill vi gärna redan från början uppmärksamma välmående i studielivet.
Vi har ju tillgång till Studenternas Hälsovårdsstiftelse (SHVS) för hälsovård och psykologtjänster, och så har vi ju samarbete med Unisport, och vårt egna Idrottskommittén och olika klubbar på SHS som erbjuder olika möjligheter till sport och fysiskt välmående. På Hanken så har vi också faktiskt en studentpräst och en studiepsykolog, och eftersom jag själv inte visste så mycket om dem så ringde jag upp dem för att få veta mera.
Jessica Högnabba är studentpräst i Helsingfors och den enda som jobbar på svenska. Hon jobbar på de svenska campusen, inklusive Hanken. Jessica har jobbat tre år som studentpräst, och fem år innan det som nätpräst och även kort som sjukhuspräst. Jessica berättar att hennes kontaktuppgifter hittas på Hankens hemsida och så finns det fysiska lappar uppsatta runtom i skolan. Du kan ringa henne, skicka till henne på Facebook eller ta kontakt via e-post, vad som är enklast för dig! Hennes kontaktinfo finns även i slutet av detta inlägg. Jessica kommer till Hanken varje tisdag, äter ofta lunch i matsalen och sitter åtminstone kl. 14-16 på våning 4 och ett halvt. Hon berättar att man kan komma in och prata också utan någon tidsbokning. Hon jobbar på att i framtiden få ett chatverktyg så att man kan prata med henne mera anonymt ifall man så önskar.
Min nästa fråga till Jessica var vad man kan komma och prata om med henne, och hon berättade att den som tar kontakt själv bestämmer vad man vill prata om. Det kan vara vad som helst, ensamhet, relationer, stress, tro och mycket mer. Man kanske inte alltid ens vet vad som tynger en och också då får man komma. Jessica berättar att hon är anställd av Helsingfors samfällighet, och inte av Hanken, vilket gör att hon kan vara en utomstående person vi hankeiter kan prata med. Som präst har Jessica också den strängaste tystnadsplikt man kan ha, så det du diskuterar stannar mellan henne och dig. Behöver man vara kristen eller prata om tro med en präst? Jessica berättar att vem som helst får komma, oavsett kyrkobakgrund eller trosbakgrund. Hon kollar inte upp något, och man behöver inte hitta på några religiösa åsnebryggor bara för att hon är präst. Så länge man själv känner sig bekväm att ta kontakt med henne så är man absolut välkommen.
Vad kan man då själv göra för sitt psykiska välmående ifall man känner sig lite stressad eller nere? Jessica berättar att det finns många viktiga saker man kan göra, men en av de viktigaste är nog att prata med någon. Blir man ensam och grubbla över sina problem så tenderar klumpen i magen att växa sig allt större, så det bästa är att prata med en vän, en släkting, psykologen, studentprästen eller någon annan man har förtroende för. Kom också ihåg att du har rätt till vila, utan att först behöva förtjäna det!
Hankens studiepsykolog heter Katarina Kiiskinen, hon har jobbat som studiepsykolog sedan hösten 2016, och på Hanken sedan november. Katarina berättar också att hon som studiepsykolog är anställd av Hanken, vilket gör att hon känner till högskolan, lärarna och hur saker och ting fungerar på Hanken, och hon är också med i utvecklingsarbete och kan ge stöd åt lärare. Man får lättast tag på Katarina genom att skicka ett SMS eller ringa henne, man kan också skicka e-mail, och hon finns i Hanken på torsdagar och fredagar. Hennes kontaktinformation finns också på Hankens hemsida och längst nere i denna fest.
Vad kan man komma och prata om med en studiepsykolog? Katarina berättar att man kan komma ifall man till exempel känner att man fastnat med studierna, eller att man inte får ihop studiepoäng. Katarina ger rådet att genast ta kontakt med någon om man märker att studierna stannat upp eftersom Studiestödet/FPA senare kan fråga varför studierna dröjt. Då kan det vara bra att kunna påvisa att man sökt hjälp. Katarina ordnar också små skrivgruppen för de som skriven kandin och gradun, där man får tips och möjlighet att jobba tillsammans. Motivationsbrist, karriärsfunderingar, prokrastinering och tidsplanering är andra exempel på vad man kan prata om. Katarina påpekar att det finns en uppdelning mellan studiepsykologen och studenthälsan, så hon har själv mer hand om sånt som är relaterat till studierna, medan andra kanske hänvisas vidare till studenthälsans psykologer.
Avslutningsvis tipsar Katarina också om vad man själv kan göra om man känner sig stressad eller nere. Hon berättar att det är viktigt att erkänna för sig själv att det faktiskt är stressigt just nu, stress är ofta naturligt som studerande, speciellt under första året. Men man får ha självmedkännande med sig själv och inte vara för självkritisk, ge samma råd och medkänsla till sig själv som man skulle ge till en stressad vän. Katarina berättar om illustrationen av ett trafikljus, där grönt betyder att man är lite stressad, men allt är väl, då det lyser gult börjar stressen bli så hög så det påverkar mycket annat, och då det lyser rött är man nästan utbränd. Det är viktigt att se skillnaderna och söka hjälp ifall stressen börjar påverka mer och mer av livet. Katarina berättar att man kan ringa henne när som helst, och ifall det behövs så kan man träffas en eller flera gånger.
Katarina och Jessica är tillgängliga för dig och mig nu under studietiden, så tveka inte att ta kontakt med dem ifall du har något du undrar över eller vill prata om. Det kan vara litet eller stort, men det viktigaste är att du inte blir ensam och kämpa med det du har på gång i ditt liv, utan har någon som du kan prata med.
Jessica Högnabba
Studentpräst
050-3800662
jessica.hognabba@evl.fi
facebook.com/jessicahognabba)
Katarina Kiiskinen
Studiepsykolog
050-4489172
katarina.kiiskinen@helsinki.fi
Christian Nygård
Styrelsen 2018
Social- och Högskolepolitik